Såg Korrespondenterna: Textilindustrins bakgård på svtplay i går, en problematik som har tagits upp flera gånger tidigare, men den här gången fick vi se personliga porträtt av textilarbetare och bomullsodlare. Det blir svårt att värja sig när man hör om t ex bonden Gormail.

I Punjab odlas mycket av den bomull som blir kläder i Sydasiens fabriker. Men bomullen är den gröda som kräver mest gödning och bekämpningsmedel av alla, och bonden Gormail Singh har nu drabbats av cancer, precis som sin bror och sin farbror – och en stor del av dem som bor i området. Det är inte bara farligt när man besprutar fälten, för hand, utan också för att gifterna letar sig ner i grundvattnet.

De berättade också att det går åt 1 kg gift för att producera 1 kg bomull, det är med andra ord bara att väga sitt bomullsplagg så får man reda på hur mycket gift det har orsakat. Tack och lov trycker vi redan på ekologisk bomull, hade nog varit svårt att somna annars.

sick fashion

Yesterday we watched, a program about the textile industry, they gave us both personal portraits and facts that were difficult to hide from. For example:
To get 1 kg cotton by conventional growing you need to use 1 kg poison!

With this in mind it feels like an obvious choice to print on organic cotton. We also follow with great interest the development of alternatives like bamboo and hemp.